Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A KULLANCSOK ÉS BOLHÁK
ELLENI VÉDEKEZÉS

A kutyák életének megkeserítői:

A kullancsok, bolhák igazi paraziták, mivel életbemaradásuk, szaporodásuk "gazdaállatfüggő". Éles szájszerveikkel fájdalmas, viszkető sebeket ejtenek a bőrön, hogy vérhez jussanak és közben nyálukkal különféle kórokozókkal fertőzik meg a "véradót".

       A kullancsok veszélyesebbek, mint a bolhák!

Kép

·         A legtöbb kutyatulajdonos azért harcol a kullancsok ellen, hogy a kutya életének védelmét biztosítsa, ugyanis a kullancsok gyakran - mint köztigazdák -   súlyos, halálos betegségek hordozói, terjesztői. A bolhák által terjesztett  fertőzések csak enyhébb kimenetelűek.

·         A fertőzött kullancs nem csak a kutyára, de sok esetben köztigazdaként az emberre is veszélyes lehet.

A kullancsok, annak ellenére, hogy a vérszívást követően tekintélyes méretűre híznak, mégis gyakran maradnak észrevétlenek az állat szőrzetében, látogatásukra már csak a betegségek jelentkezéséből lehet következtetni.

 

Milyen betegségeket terjesztenek a kullancsok:

 

LYME-KÓR: Magas láz, vándorló bőrpír, nyirokcsomó duzzanat, izületi gyulladás, bénaság

 

BABESIOSIS: Magas láz, levertség, vérszegénység, sötét (véres) színű vizelet, sárgaság

 

Miért óvjuk kutyánkat a kullancsok által terjesztett babesiosistól?

Mert a kullancsok nyálával a kutya vérébe jutott Babesia canis nevű vér-parazita kártétele nagyon súlyos. A szaporodásának eredményeként kirajzó utódok a vörös vérsejteket károsítják, az állat anémiás (vérszegény) lesz. A folyamatot kísérő tünetek ijesztőek, a betegség lefolyása gyors beavatkozás hiányában végzetes.

 

Mit tehetek kutyám védelmében?

Nem elég elpusztítani a kullancsokat a kutyán, a védekezés célja megakadályozni az állaton a kullancsok megtelepedését, megelőzni a vérszívás során bekövetkező fertőzést.
A betegség megelőzésének biztos (szinte 100%-os) módja a megelőző (aktív immunizálás). Léteznek emellett riasztószerek is. Ezzel kapcsolatban kérjük ki állatorvosunk ajánlását!

 

Hogyan távolítsuk el a kullancsot kutyánkból?

Kép

 A kullancs rendkívül veszélyes lehet kedvencünkre, főleg, ha egy fertőzött egyed csípi meg. A kullancsokat minden esetben el kell távolítani az állat testéből, kézzel vagy kullancskiszedő kanállal. A parazita eltávolítás módjára nincs egyértelműen jó mód-szer. A lényeg, hogy lehetőleg ne nyomjuk össze a rovar potrohát! Így nem "fecskendezzük" magunkba vagy háziállatunkba annak tartalmát. Érdemes szakemberre (orvosra) bízni az eltávolítást!
Ha a csípés után bágyadt, lázas lesz a kutya és időben orvoshoz kerül, akkor antibiotikumokkal, injekciós kezelésekkel meggyógyítható.

 

Mikor kezeljünk?

Kullancs ellen: A kullancsok szinte egész évben fenyegető veszélyt jelentenek, de legaktívabbak a tavaszi (március-június) és őszi (szeptember-október) hónapokban. A nyári forró időszakot nyugalmi állapotban töltik, mivel a kiszáradásra, direkt napsugárzásra a legérzékenyebbek, ugyanakkor, mivel nagyon szívósak a téli hónapokban, a legnagyobb fagyok idején is előfordulhat, hogy kullancsot találunk a kutyán.

o        Ajánlatos a kutya kezelését már a tavaszi és őszi kullancs szezon indulása előtt elvégezni.

o        Az év első kezelését a tavaszi fagyok megszűntekor kezdjük.

o        A folyamatos védelem érdekében a fent említett, fertőzött területeken a kezeléseket havonta egyszer ismételni kell.

Kép

Bolhák ellen: A bolhák a legmelegebb nyári hónapokban szaporodnak a legnagyobb  intenzitással. Havi egyszeri kezeléssel egész nyárra bolhamentességet biztosíthatunk kedvencünknek.