Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A tengerimalac időszakos gondozása

  A felnőtt tengerimalac karmát havonta ellenőrizzük és vágjuk, mert nem kopnak úgy, mint vadon élő társainál. Ezt a műveletet könnyebben elvégezzük, ha a tengerimalacot gyengéden törülközőbe csavarjuk. Így biztonságban érzi magát, nyugodtabb lesz. A világos színezetű lábaknál jól látható a karomban meghúzódó ér, ezt figyelembe véve elkerülhető ennek megsértése. A karom hegyéből annyit vágjunk le, hogy 1, 5 - 2 mm távolságra legyen az értől. A sötét színűeknél - mivel az ér nem látható - gyakrabban vágunk, kevesebbet. Fontos, hogy a karom formájához igazodjunk, ezért kissé ferdén vágjuk, hogy az ív a felső résznél hosszabb, az alsó résznél rövidebb legyen. Ha baleset folytán kissé belevágunk az érbe, a helyet Betadine oldattal fertőtlenítsük le. Ha számunkra a karomvágás bonyolult művelet, forduljunk állatorvoshoz.
  Jó tudni! A hosszabb karom befelé fordul, s akár kellemetlenséget, fájdalmat is okozhat a tengerimalacnak. A karomban meghúzódó ér a karommal együtt nő. Hogy elkerüljük a vérzést, az elhanyagolt karmok hegyéből csak egy keveset vághatunk, ezt azonban gyakran meg kell ismételnünk, hogy az ér lassan, fokozatosan visszahúzódjon.

  A fürdetés tengerimalacok esetében nemigen ajánlatos, mivel a sampon (szappan) eltávolítja a bőr felületén lévő természetes faggyút. Csak indokolt esetben fürdetjük, ilyenkor kímélő sampont (pl. gyermeksampont) használunk, s fejét szárazon hagyjuk, hogy szemét, fülét, orrát ne érje víz! A tengerimalacot gondosan megszárítjuk (különben megfázhat!), ha hajszárítót használunk, alacsonyabb fokozatra állítjuk, vagy testétől távolabb tartjuk, mert bőre érzékeny. Két hónaposnál fiatalabb kölyköt, vemhes vagy szoptató nőstényt nem fürdetünk. Ha ez valamilyen ok miatt elkerülhetetlen, ilyen tengerimalacoknál nem használunk sampont, szappant.

  Szőrét akár naponta fésülhetjük, vagy legalább hetente egy-két alkalommal. Hosszú szőrű tengerimalacoknál - a Sheltie, Koronás, Perui és Angóra fajtáknál - e műveletet türelmesen, gyengéden végezzük. A rex-szőrminőségű fajták bundáját ne keféljük, fesüljük, ezek szőrét kézzel lazítsuk, formázzuk, hogy a dús, bodros ill. hullámos szőr ruganyos maradjon, fürtökbe álljon.

  Mérjük meg testsúlyát! Az egészséges tengerimalacokét hetente egyszer (vagy legalább kéthetente egyszer), a beteg kisállatokét pedig naponta.
Ha egy felnőtt tengerimalac egy hét alatt 50 grammot veszít testsúlyából, tartsuk őt megfigyelés alatt - az étvágyát, állapotát, viselkedését, vizeletét, székletét stb. Aggodalomra (!) ad okot a 80 gramm körüli testsúlycsökkenés, ez már lehet betegség jele, fogprobléma, valamilyen stresszfaktor, hirtelen változás az étrendjében, környezetében, vagy egyéb okok. 100 gramm, vagy ennél nagyobb súlyveszteség már nagymértékű, orvosi kivizsgálást igényel, ne habozzunk, a tengerimalacot azonnal vigyük orvoshoz!

 

         A törpenyúl időszakos gondozása:

Fésülés

A nyuszik különösebb fésülést nem igényelnek, esetleg vedléskor ajánlott puhaszőrű kefével fésülgetni őket – így meggyorsíthatjuk a folyamatot. Az oroszlánfejű nyuszikat inkább kölyökkorukban kell fésülni, mivel még gyakorlatlanok a bundájuk rendben tartásában.

Karomvágás

A kölyöknyuszi karma igen hegyes, de nem elég hosszú még ahhoz, hogy levágjuk. Ha a nyuszi engedi, óvatosan kicsit lereszelhetjük.

Ha feltétlenül szükségesnek ítéljük a karomvágást, vásároljunk a szakboltban speciális eszközt. Nagyon vigyázzunk, nehogy belevágjunk egy vérágba. Ha nagyon bátortalanok vagyunk, elvihetjük állatorvoshoz is körömvágásra.

Fürdetés

A nyuszit nem kell fürdetni, saját maga megtisztítja a bundáját. Ha mégis szükségesnek ítéljük, meleg helyen, testmeleg vízben, kímélő samponnal, gyorsan fürdessük, és alaposan öblítsük le a szőrét. Ügyeljünk rá, hogy a fejét ne érje a víz. Töröljük szárazra, és hajszárítóval szárogassuk meg.

Fogápolás

A nyúl metszőfogai egész életében folyamatosan nőnek. Ha eleget rág, ez nem jelent gondot. Néha azonban előfordul, hogy fogai túl hosszúra nőnek, ilyenkor le kell vágni belőle. Jó, ha rendszeresen (legalább hetente ) ellenőrizzük a nyuszi fogait. Ha észrevesszük, hogy nehezen vagy keveset eszik, száját furcsán tartja, valószínűleg a fogaival van baj. A fogak igazítását legjobb állatorvosra bízni, nehogy komoly sérülést okozzunk kedvencünknek.

 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete Kisállatok